Windows Server 8 – Developer Preview – 1. Újdonságok

A Windows 8 Developer Preview-val egyidőben a Microsoft letölthetővé tette MSDN-en keresztül a szerver termékének legújabb változatát is a Windows Server 8 – Developer Preview-t. Természetesen a szokásos figyelmeztetés is mellé került, miszerint ez csak egy kezdeti változat és semmi esetre se alkalmazzuk éles környezetben. Valamint, hogy egyes funkciók nem 100%-osan működnek és hardver driver kompatibilitási problémák is előfordulhatnak.

Néhány újdonság a Windows Server 8-ból (a teljesség igénye nélkül):

– átdolgozott Server Manager: több szerveren egyidejüleg végrehajtható módosítások, a szerverek akár funkciók szerint is csoportosíthatóak vagy egy keresési feltétellel leszűrhetőek a kiszemelt műveletekhez. A megvalósítás powershell és wmi segítségével történik. A Microsoft ezzel egy időben több mint 2300 új powershell parancsot mutatott be.

– IP címek kezelése (IP Address Management Center): nyilvántartja és kezeli az összes IP cím hozzárendelést, DNS és DHCP monitorozás egy helyen, aktuális IP cím kiosztás/használat figyelése, cím ütközések detektálása.

– Dynamic Access Control (DAC): nem helyettesíti a jelenleg is használt fájl és mappa jogosultság kezelést, hanem pluszban lehetővé teszi globális policy-k és igény alapú hozzáférés biztosítását. A hagyományos “Hozzáférés megtagadva” hiba üzenet helyett akár egy linket is küldhetünk, amin keresztül a helpdesktől vagy az adminisztrátortól vagy a fájl tulajdonosától kérhet hozzáférést az adott tartalomhoz.

– nagy méretű Hyper-V clusterek támogatása: akár 63 gépből álló clustert is létrehozhatunk és ezen a clusteren akár 4000 darab virtuális gépet is üzemeltethetünk. Mostmár akár két külöböző gyártó hálózati csatolóját is team-elhetjük. Megjelenik a Fibre Channel támogatás a guest operációs rendszerek felé.

– flexibilis live migráció: bemutatkozik a live storage migráció, leállás nélkül mozgathatunk egy futó virtuális géphez tartozó vhd-t vagy konfigurációs fájlokat, mostmár csak egy hálózati kábelre van szükségünk a két host között és hogy a két host egy tartományban legyenek. Több virtuális gép migrálását akár sorba is állíthatjuk. Az egyes virtuális gépekhez különböző prioritást hozzárendelve a Windows Server 8 akár le is állíthatja az alacsony prioritásuakat ha fogyatkozóban vannak az erőforrások azért, hogy a magasabb prioritású virtuális gépek futását biztosítani tudja.

– fejlettebb virtuális hálózatok: csak címszavakban, port ACLs, private VLANs, per-vNIC bandwidth reservations, QoS, metering, OpenFlow support, VN-Tag support, network introspection, mindezek virtuálisan a Hyper-V-be integrálva, drága hálózati eszközök nélkül

– VDI: Windows Server 2008 R2-höz képest jelentősen egyszerűbbé és olcsóbbá vált a megvalósítása. A remoteFX-hez mostmár nincs szükség hardveres GPU-ra.

A következő bejegyzésben a telepítésről lesz szó.

This entry was posted in Windows Server 8 and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

1 Response to Windows Server 8 – Developer Preview – 1. Újdonságok

  1. Pingback: Windows Server 8 – Developer Preview – 1. Újdonságok - Hírcsatorna - TechNetKlub

Leave a comment